Με την επίσκεψη στην masterpiece.com.gr αποδέχεστε τη χρήση Cookies από την ιστοσελίδα μας, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε. Περισσότερα...

Συντήρηση ρολογιών

Χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα του ρολογιού σας

Κάθε ρολόι, όσο ακριβό ή φτηνό είναι είναι ένα έργο τέχνης καθώς κάποιος το σχεδίασε και κάποιος άλλος το κατασκεύασε. Ως τέτοιο αξίζει την καλύτερη φροντίζα σας ώστε να το χαίρεστε για όσο περισσότερα χρόνια γίνεται. Ακολουθούν κάποιες πρακτικές συμβουλές σωστής φροντίδας για κάθε ρολόι.

  • Τα χτυπήματα δεν προτείνονται σε ένα ρολόι. Σε περίπτωση όμως χτυπήματος προτείνουμε να γίνει έλεγχος του.
  • Μεγάλη προσοχή σε συσκευές όπως ψυγεία, τηλεοράσεις, ηχεία και γενικά σε συσκευές που παράγουν μεγάλα ισχυρά μαγνητικά πεδία, που μπορούν να επηρεάσουν και να δημιουργήσουν βλάβη στο ρολόι σας.
  • Το θαλασσινό νερό δεν είναι ότι καλύτερο για το ρολόι σας. Καλό είναι μετά την επαφή του με το θαλασσινό νερό, να γίνεται πολύ καλός καθαρισμός με γλυκό νερό και υγρό σαπούνι. Αυτό αφορά ρολόγια αδιάβροχα.
  • Η έκθεση του ρολογιού σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (50°C +) ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (0°C -) προκαλεί συστολές διαστολές των μετάλλων του ρολογιού με αποτέλεσμα να παρουσιάσει βλάβη κατά τη λειτουργία του.
  • Κάθε χρόνος που περνάει για το ρολόι σας, οι φλάντζες του αλλοιώνονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια της αδιαβροχοποίησης του ρολογιού. Καλό είναι να γίνεται έλεγχος τυχών αλλοιώσεων στις φλάντζες, στα κουμπιά κ.α..
  • Μπορείτε να κρατήσετε το ρολόι σας καθαρό με ένα μαλακό και στεγνό ύφασμα.
  • Αν κάνετε κάποια πολύ βαριά χειρωνακτική εργασία, φροντίστε να αφαιρέσετε το ρολόι σας.
  • Όταν το ρολόι σας έχει δερμάτινο λουράκι, να αποφεύγεται την επαφή του με νερό (εκτός αι αν είναι αδιάβροχο το λουράκι) και να μη το φοράτε πολύ σφιχτά.
  • Αν δεν το φοράτε το ρολόι σας, να φυλάσσετε σε δροσερό και ξηρό μέρος.
  • Όταν το ρολόι σας χρησιμοποιεί μπαταρία, προβείτε στην αντικατάσταση της κάθε 2 χρόνια.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ

 

 

 

Καθαρισμός

Καθαρίζετε το ρολόι σας με ένα νωπό πανί σε τακτά χρονικά διαστήματα και μετά σκουπίστε καλά με ένα δεύτερο μαλακό πανί. Για καλύτερα αποτελέσματα στον μπρασελέ χρησιμοποιήστε οδοντόβουρτσα. Ρολόγια με δερμάτινο λουράκι θα πρέπει να έχουν ελάχιστη επαφή με νερό και υγρασία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΒΙΔΩΤΗ ΚΟΡΩΝΑ –  ΚΟΥΜΠΙΑ: Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα ρολόγια με βιδωτή κορώνα και κουμπιά κατά τη διαδικασία βιδώματός τους. Σε περίπτωση που δε βιδωθούν σωστά χάνουν το αδιάβροχό τους. Επίσης χρειάζεται προσοχή στο πόσο θα σφίξετε την κορώνα του ρολογιού σας. Υπερβολικό σφίξιμο στην κορώνα μπορεί να την σπάσει και να προκαλέσει ζημιά στο ρολόι σας.

ΦΛΑΤΖΕΣ: Συνιστάται ο τακτικός έλεγχος του ρολογιού σας από την αντιπροσωπεία ή από ειδικό τεχνικό ρολογιών (ορολογοποιό) γιατί με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να υπάρξουν αλλοιώσεις στις φλάτζες με αποτέλεσμα να υπάρξει απώλεια στο αδιάβροχό του.

ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ

ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΝΕΡΟ: Το αλάτι του θαλασσινού νερού μπορεί να αλλοιώσει τις φλάντζες του ρολογιού σας και να φθείρει τους συνδέσμους του μπρασελέ. Μετά από επαφή με θαλασσινό νερό συστήνεται καλός καθαρισμός με ένα νωπό πανάκι.

ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ: Το ζεστό νερό μαλακώνει τις φλάτζες του ρολογιού σας καθώς και οποιοδήποτε πλαστικό εξάρτημα έχει. Έστω κι αν οι προδιαγραφές του ρολογιού σας το επιτρέπουν, μην φοράτε ποτέ το ρολόι σας κάτω από ζεστό νερό για να το χαίρεστε ακόμα περισσότερα χρόνια.

ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ

Προστατέψτε το ρολόι σας από κτυπήματα. Ένα κτύπημα μπορεί να μην έχει εμφανή ζημιά στο ρολόι σας αρχικά, αλλά μπορεί να προκαλέσει εσωτερική ζημιά που θα φανεί αγότερα. Παρακολουθήστε το ρολόι σας μετά από ένα κτύπημα και εφόσον διαπιστώσετε προβληματική λειτουργία (π.χ μεγάλη απόκλιση στην ώρα, δείκτες που να κινούνται με ακανόνιστο βήμα, λειτουργίες του ρολογιού σας που δεν δουλεύουν σωστά) επισκεφτείτε έναν τεχνικό ή την επίσημη αντιπροσωπεία για έναν έλεγχο.